Processing may take a few seconds...

Article


Title

Zarządzanie bezpieczeństwem żywności wobec zagrożeń terrorystycznych

Authors

[ 1 ] Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu | [ 2 ] Instytut Zarządzania, Wydział Zarządzania i Dowodzenia, Akademia Sztuki Wojennej | [ P ] employee

Scientific discipline (Law 2.0)

[5.6] Management and quality studies

Title variant

EN The management of food safety in the presence threast of terrorism

Year of publication

2018

Published in

Zeszyty Naukowe Politechniki Śląskiej. Seria Organizacja i Zarządzanie

Journal year: 2018 | Journal number: z. 128

Article type

scientific article

Publication language

polish

Keywords
PL
  • Bezpieczeństwo żywności
  • Terroryzm
Abstract

PL Celem opracowania jest przedstawienie istoty systemu TACCP w kontekście jego zastosowania w organizacjach sformalizowanych. Terroryzm żywnościowy może być zastosowany w sposób bezpośredni na ostatnim etapie łańcucha żywnościowego - oddziaływanie poprzez skażoną żywność na człowieka lub w sposób pośredni na początkowych etapach łańcucha żywnościowego związanych z produkcją pierwotną. Organizacje sformalizowane mogą być podatne na bezpośredni atak terrorystyczny, gdyż występuje tam ostatnie ogniwo łańcucha żywnościowego. Wydziały żywnościowe tych organizacji zajmujące się przygotowaniem posiłków, magazynujące surowce żywnościowe i gotową żywność mogą stanowić cel dla terroryzmu żywnościowego.

Date of online publication

2018

Pages (from - to)

109 - 119

URL

https://organizacjaizarzadzanie.blogspot.com/2019/02/zeszyt-128.html

Open Access Mode

publisher's website

Open Access Text Version

final published version

Date of Open Access to the publication

at the time of publication

Ministry points / journal

11.0

Ministry points / journal in years 2017-2021

11.0