Zarządzanie bezpieczeństwem żywności wobec zagrożeń terrorystycznych
[ 1 ] Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu | [ 2 ] Instytut Zarządzania, Wydział Zarządzania i Dowodzenia, Akademia Sztuki Wojennej | [ P ] employee
EN The management of food safety in the presence threast of terrorism
2018
scientific article
polish
- Bezpieczeństwo żywności
- Terroryzm
PL Celem opracowania jest przedstawienie istoty systemu TACCP w kontekście jego zastosowania w organizacjach sformalizowanych. Terroryzm żywnościowy może być zastosowany w sposób bezpośredni na ostatnim etapie łańcucha żywnościowego - oddziaływanie poprzez skażoną żywność na człowieka lub w sposób pośredni na początkowych etapach łańcucha żywnościowego związanych z produkcją pierwotną. Organizacje sformalizowane mogą być podatne na bezpośredni atak terrorystyczny, gdyż występuje tam ostatnie ogniwo łańcucha żywnościowego. Wydziały żywnościowe tych organizacji zajmujące się przygotowaniem posiłków, magazynujące surowce żywnościowe i gotową żywność mogą stanowić cel dla terroryzmu żywnościowego.
2018
109 - 119
publisher's website
final published version
at the time of publication
11
11