W zależności od ilości danych do przetworzenia generowanie pliku może się wydłużyć.

Jeśli generowanie trwa zbyt długo można ograniczyć dane np. zmniejszając zakres lat.

Artykuł

Pobierz BibTeX

Tytuł

Green Public Procurement as a Tool for Sustainable and Secure Food Policy: Evidence from Poland

Autorzy

[ 1 ] Wydział Zarządzania i Dowodzenia, Akademia Sztuki Wojennej | [ P ] pracownik

Dyscyplina naukowa (Ustawa 2.0)

[6.6] Nauki o zarządzaniu i jakości

Rok publikacji

2023

Opublikowano w

Journal of Security and Sustainability Issues

Rocznik: 2023 | Tom: vol. 13 | Numer: iss. 1

Typ artykułu

artykuł naukowy

Język publikacji

angielski

Słowa kluczowe
EN
  • Regulatory and market-based policy tools
  • Sustainable food consumption
  • Green public procurement
  • Quantitative and qualitative research
  • Poland
PL
  • Badania ilościowe
  • Badania jakościowe
  • Gospodarka żywnościowa
  • Konsumpcja zrównoważona
  • Zielone zamówienia publiczne
  • Polska
Streszczenie

PL This research article aims to investigate green public procurement as a tool for sustainable and secure food policy on the example of Poland. The practical objective of the study is to present the application of an analyzed wide range policy tool supporting sustainable food consumption in Poland. First, the systematic literature review of regulatory and market-based tools with an overview on policy rationale was carried out. Second, to assess consumers’ preferences on green public procurement, the exploratory survey with CAWI method in period from 1.01 to 31.03.2022 was conducted. Third, to quantify the survey results, one-way ANOVA analysis was applied. Fourth, to deepen only statistically significant dependencies between customers and green public procurement, Cluster Analysis was used. There are plenty interesting and applicative findings from the study. In a short time-horizon, the results show that there is a growing interest in market-based instruments on the food market expressed by consumers. Moreover, the consumers favor those that are less coercive and do not directly affect their freedom of food choice. The study found a high degree of match between green public procurement and established consumer clusters, which can be applied by state authorities in a long-time horizon.

Data udostępnienia online

12.04.2023

Strony (od-do)

85 - 96

DOI

10.47459/jssi.2023.13.8

URL

https://journals.lka.lt/journal/jssi/article/2025/info

Typ licencji

CC BY (uznanie autorstwa)

Tryb otwartego dostępu

otwarte czasopismo

Wersja tekstu w otwartym dostępie

ostateczna wersja opublikowana

Data udostępnienia

12.04.2023

Czas udostępnienia publikacji w sposób otwarty

w momencie opublikowania

Punktacja Ministerstwa / czasopismo

100